10 karrieretips til den ambitiøse CFO

Nysgerrighed, personlig udvikling, tjek på den nyeste teknologi … En CFO, der vil frem i verden, må kæmpe på mange fronter. Her får du en international CFO-eksperts 10 bedste tips til, hvordan du vinder slaget.

Hvem skal du være, hvad skal du vide, og hvad skal du gøre for at nå til tops som CFO? Det er spørgsmål, som altid har interesseret forfatteren Sally Percy. Hun er international ekspert i CFO-rollen, og i bogen “Reach the Top in Finance: The Ambitious Accountant’s Guide to Career Success” giver hun læseren sine bedste tips til karriereudvikling.

Efter at have nærlæst bogen mener det internationale revisions- og rådgivningsfirma EY, at følgende 10 tips er de mest centrale:

1. Vær nysgerrig
Værdifuld og opdateret markedsindsigt er din adgangsbillet til strategidrøftelser og vigtige møder i virksomhedens ledelse og bestyrelse. Læs, lyt og spørg så meget som muligt for at styrke din viden. Følg med i, hvad der sker i din virksomhed og i resten af branchen. Forsøg også at holde dig opdateret om kunder og leverandører og deres brancher.

2. Investér i din personlige udvikling
Ingen bliver CFO uden at være parat til at udfordre sig selv. Vær derfor bevidst om at tvinge dig selv ud af din tryghedszone: Deltag i konferencer om ny teknologi, arbejd på tværfaglige projekter, og tag selv initiativ til at høste erfaringer uden for det økonomiske område.

3. Find ud af, hvordan du får indflydelse
Du sidder ikke med helt øverst blandt beslutningstagerne, men dine synspunkter og råd kan være vigtige for både CEO og bestyrelsen. Hvordan gør du din indflydelse gældende i den øverste ledelse og blandt bestyrelsesmedlemmerne? Find ud af, hvordan du skal kommunikere for at få gehør for dine idéer, og opbyg en god relation til andre meningsdannere i organisationen.

4. Vær loyal, og udvis karakterstyrke
Støt CEO udadtil, men hav mod til at udfordre under fire øjne. For at vinde topchefens tillid skal du også vise, at du kan se ud over tallene i regnskabet og ikke mindst evner at tænke forretningsudvikling på lang sigt.

5. Udnyt din faglige ekspertise
Vis CEO, at rapportering er noget, du behersker. Det inkluderer blandt andet at du kan forklare ham eller hende, hvad tallene reelt viser, og hvordan forskellige beslutninger kan påvirke regnskabet på sigt.

6. Vær åben for ny teknologi
Robotter, automatisering, dataanalyse, kunstig intelligens … Vi er omgivet af nye begreber og ny teknologi, som både kan gøre dig mere effektiv og styrke din faglighed. Det er de værktøjer, der styrker din faglige ekspertise. Har du for eksempel fuldstændig styr på virksomhedens løbende aftaler og forpligtelser, så du kan håndtere dem effektivt?

7. Sammensæt dit eget team
Ingen får succes alene. For at lykkes som CFO skal du vise din leder og bestyrelsen, at du kan finde ud af at rekruttere, motivere og udvikle de dygtigste medarbejdere.

8. Oprethold kontakten til nyttige hjælpere – også uden for din egen organisation
Selvom du ikke er aktivt arbejdssøgende lige nu, er det altid værd at være opmærksom på karrieremuligheder uden for organisationen. Rekrutteringsbureauer kan ofte være en god hjælp og opsnuse muligheder, som du aldrig ville have troet kunne opstå.

9. Drop jagten på de fine stillingsbetegnelser
Den organisation, du arbejder for, og den erfaring og viden, som du erhverver dig gennem dit arbejde, er langt vigtigere end en fin stillingsbetegnelse. Brug de første 10 år af din karriere på omhyggeligt at opbygge et fundament af bred erfaring, som du kan bygge videre på i fremtiden.

10. Netværk, netværk, netværk
Hvornår spiste du sidst frokost med en tidligere kollega? Hvor ofte deltager du på fagkonferencer og branchemøder? De foregående ni råd giver dig et udmærket udgangspunkt for din langsigtede karriereudvikling, men de forstærkes ved, at du møder folk i forskellige fora. Jo mere synlig du er, desto større er sandsynligheden for, at du bliver opdaget.

Hos House of Control mener vi det alvorligt, når vi siger, at vi er CFO’ens bedste ven. Vores værktøjer frigør tid til rapportering og øger sikkerheden for, at du kan præsentere tal, der er korrekte. Kontakt os i dag for at få mere at vide om, hvordan du får fuld kontrol over virksomhedens aftaler, forpligtelser og løbende indtægter – inklusive vores modul til hurtig og korrekt håndtering i henhold til kravene i IFRS 16!