Derfor bliver CFO’en fyret

Når talknuseren og kontrolfreaken bliver CFO, kræves der endnu flere egenskaber: Det er en lederrolle, som sætter store krav til kommunikation, delegering, den strategiske tilgang og — ikke mindst — evnen til at få det bedste ud af de tekniske hjælpemidler.

Er du chef for en CFO, skal du ansætte en CFO, eller er du selv CFO? Alle ønsker at økonomidirektøren fungerer optimalt i stillingen, og at der tilføres værdi i form af styring og kontrol til virksomheden. Men hvad kan have betydning for at en CFO ikke har en fremtid hos dig?

En velfungerende CFO er en vigtig rådgiver for både ledelsen og bestyrelsen. Dette gør sig især gældende, når der skal besvares spørgsmål om prognoser, rentabilitet og risikovurdering, samt når der skal tages strategiske beslutninger som påvirker prisfastsættelse og produktion.

Mange oplever at administrerende direktører og bestyrelser søger råd fra deres CFO, når virksomheden står overfor kritiske situationer. De kan søge svar på svære spørgsmål vedrørende kapitalisering, forbedret cash flow eller behov for nye indtægter.

Ligegyldigt om der er krise eller fest, skal en CFO være forberedt på de krav som følger med jobbet. Vi har fundet norske og internationale kilder, som ved hvad der skal til for at lykkes — eller mislykkes — i denne vigtige stilling.

 

Vi fandt fire gentagne årsager til, at en CFO må se sig om efter et nyt job:

  1. Dårlig kommunikation. Den indsigt, der besiddes i rollen som CFO, skal kommunikeres ud på en god måde, for at den kan være af værdi for virksomheden. CFO’en skal kunne præsentere og kommunikere klart og effektivt overfor den interne del af virksomheden, samt kunne overbevise det eksterne publikum som banker og investorer om selskabets solvens. Derudover er evnen til god kommunikation vigtig i rollen som leder for egne kollegaer.
  2. Evner ikke at uddelegere. Mange CFO’er er steget i graderne og har en fortid som controller. Personen er ofte blevet forfremmet, fordi vedkommende besidder evnen til at have fuldt overblik og kontrol over alle detaljer. Men som øverste økonomileder er du nødt til at uddelegere opgaver og lade andre tage kontrollen på dine vegne.
  3. Alt for taktisk. Den som ikke evner at uddelegere, formår oftest ikke at se det store billede. Formår man ikke at se skoven for bare træer, kan man heller ikke hjælpe ledelsen og bestyrelsen med at danne sig det nødvendige overblik. En strategisk tilgang er nødvendig for at virksomheden kan forebygge langsigtede udfordringer.
  4. Manglende forståelse af teknologi. Digitale værktøjer kan gøre ”produktionen” i økonomiafdelingen hurtigere, mere overkommelig og ikke mindst langt mere skudsikker. Tænk for eksempel på budgetteringsprocessen: Forestil dig, at du havde et digitalt arkiv til forvaltning af aftaler og andre forpligtelser. Et styringsværktøj til håndtering af aftaler kan give dig en overordnet og nøjagtig oversigt over dine fremtidige forpligtelser i løbet af få minutter. En velgennemtænkt og præcis kontrol giver bedre og hurtigere budgetter.

I House of Control får vi flotte tilbagemeldinger fra kunderne, når vi bidrager med at gøre CFO’en til en stjerne i bestyrelsen og ledelsen. Det er derfor vi kalder os økonomichefens bedste ven. Skal vi tage en snak om hvordan din CFO kan blive endnu bedre?

Bestil en demo!